فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1389)

نشریه معرفت ادیان
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1389)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اسدی صفحه 5
    بنی اسرائیل با فرمان خداوند و با راهنمایی حضرت موسی(ع) از مصر خارج شده و در نزدیکی مرزهای سرزمین موعود (بیت المقدس) اردو می زنند. آنان با آگاهی از نیرومندی ساکنان بیت المقدس، فرمان صریح خداوند برای ورود به آن سرزمین و نبرد با ساکنان آنجا را زیر پا می گذارند. خداوند به کیفر این مخالفت، آنها را به مدت چهل سال از ورود به سرزمین آمال و آرزوهایشان محروم می سازد. بنی اسرائیل این مدت را در تلاشی ناموفق برای ورود به بیت المقدس در بیابان های اطراف (وادی تیه)، سرگردان و با اقوام و ساکنان مناطق هم جوار فلسطین درگیر می شوند. در این مدت، حوادث زیادی برای آنان رخ می دهد. در این نوشتار، دیدگاه های مختلف مفسران درباره چگونگی عینیت یافتن تحریم الاهی و تحلیل چرایی آن و نیز حوادث پیش آمد در وادی تیه، با تاکید بر مشترکات موجود میان گزارش عهد عتیق، قرآن کریم و آراء و نظرات مفسران بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تیه، بنی اسرائیل، من و سلوی، سرگردانی، صحرای سینا
  • امیر خواص صفحه 21
    همواره در طول تاریخ، حوزه عمومی مطالعان ادیان مورد توجه خاص اندیشمندان بوده است. در این حوزه، بحث و تحقیق درباره موضوعات مختلف جریان داشته و دارد که می توان به مواردی از این دست اشاره کرد: چگونگی شکل گیری و بسترهای فرهنگی و تاریخی و سیاسی شکل گیری ادیان، سیر تحول و تطوراتی که ادیان از سرگذرانده اند، بررسی شخصیت و ویژگی های بنیانگذار یا بنیانگذران ادیان، گستره جغرافیایی ادیان، باورها، اعمال و مناسک و آداب و رسومی که در حوزه ادیان شکل گرفته و می گیرد، نقش ادیان در ایجاد تمدن ها و... یکی از موضوعات مهم در این حوزه، بررسی شخصیت های مهم، تاثیر گذار و مجموعه آثار و اندیشه های آنهاست، به ویژه اندیشه هایی که تحت تاثیر عالمان سایر ادیان به وجود آمده است. این مقاله با رویکر تحلیلی و نظری در صدد بررسی اجمالی زندگی علمی «موسی بن میمون» و ارایه مهم ترین آرای دینی وی می باشد. گرچه ابن میمون در حوزه های متنوعی از علوم مطالعه و آثاری را پدید آورده است، اما در این مقاله اندیشه های دینی او مورد توجه قرار گرفته و به صورت اجمالی بررسی شده است. می توان از جمله نتایج مقاله را تاثیرپذیری ابن میمون از اندیشمندان مسلمان در اندیشه های دینی دانست که البته در این باره آثاری پدید آمده و هنوز جای تحقیق بیشتر وجود دارد.
  • سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 43
    این نوشتار، به اجمال به بررسی تاثیرپذیری توماس آکوئیناس از اندیشمندان مسلمان، در یکی از اساسی ترین دیدگاه های خود، یعنی ادله اثبات وجود خدا پرداخته و وامداری او را به فیلسوفان مسلمان نشان داده است. اولا، آکوئیناس اثبات وجود خدا با استدلال را امری ضروری می داند. ثانیا ایشان پنج راه و استدلال در این زمینه ارائه کرده است که دست کم در چهار استدلال، وی از تلاش فیلسوفان مسلمان بهره برده است. استدلال پنجم وی نیز از استحکام چندانی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: توماس آکوئیناس، استدلال مبتنی بر حرکت، استدلال مبتنی بر علت فاعلی، استدلال مبتنی بر وجود واجب و وجود ممکن، استدلال مبتنی بر مراتب و استدلال مبتنی بر علت غائی
  • حسین نقوی صفحه 73
    این نوشتار در صدد ترسیم سیمای کلی زندگی یهودیان در سرزمین های اسلامی است. یهودیان همواره در میان مسلمانان زندگی همراه با آسایش داشته و در کنار آنان، در عرصه های گوناگون به شکوفایی رسیده اند و به یقین بر همدیگر تاثیر نیز داشته اند. برای نشان دادن زندگی آنان و تاثیرپذیری از مسلمانان، چهار دوره عصر پیامبر(ص)، عصر حکومت عباسی، عصر حکومت عثمانی و ایران اسلامی مد نظر قرار گرفته و وضع یهودیان به طور کلی بررسی شده است. جالب توجه اینکه روند کلی تعامل مسلمانان با یهودیان، بر خلاف تعامل مسیحیان با یهودیان، همیشه مثبت بوده است؛ به نحوی که خود یهودیان نیز اذعان دارند و آن را مورد تاکید قرار داده اند. در پایان نیز زندگی یهودیان در سرزمین های مسیحی به اجمال مطرح شده است تا خواننده بتواند مقایسه ای اجمالی میان رفتار مسلمانان و مسیحیان، با یهودیان، انجام دهد و از این رهگذر، رفتار مناسب مسلمانان را که برگرفته از فرهنگ غنی اسلام است، تشخیص دهد.
    کلیدواژگان: اهل کتاب، ذمی، ضدیهودی گری، فلسفه و عرفان یهودی
  • سوسن آل رسول، فاطمه شیرزاد راد جلالی صفحه 107
    عقاید حقه، که خدای تعالی آنها را از ما مطالبه و شرط رسیدن به مطلوب و سعادت بشر دانسته است، شامل همه اعتقادات و اخلاقیاتی است که در نظام فکری اسلام مطرح می باشد. این عقاید، که چیزی جز کلمه طیبه توحید و عمل و استقامت برآن نمی باشد، شالوده اصلی ادیان و مذاهب توحیدی جهان را تشکیل و با شدت و ضعف در آنها متبع است. اشاعه چنین اعتقاد، شناخت و اندیشه ای از طریق عمل کردن به آن مسیر است. از این رو، قرآن کریم با بیان هر دو مفهوم ایمان و عمل در کنار هم، برتلازم آنها نسبت به یکدیگر تاکید و بلکه اعمال انسان را تبلوری از عقاید و افکار او می داند. آئین زرتشت، به عنوان یکی از ادیان توحیدی جهان، وجه اشتراک زیادی با سایر ادیان توحیدی، به خصوص اسلام دارد. ازاین رو، توحید، همه حقانیت آن به شمار می رود. پیامبر ایران باستان، سرچشمه، پایه و اساس هر گفتار و کردار نیک و پسندیده یا زشت و ناپسندی را اندیشه نیک انسان می داند. نقش و جایگاه پندار نیک، که در سراسر اوستا بارها تکرار شده است، شبیه به عقاید حقه در اسلام می باشد. همانطور که زرتشت، گفتار و کردار نیک را مبتنی بر پندار نیک می داند، اسلام نیز عمل صالح و قول احسن را مبتنی بر ایمان وعقیده می داند.
    کلیدواژگان: قرآن، عقاید حقه، پندارنیک، عمل صالح، کردارنیک، زرتشت
  • محمدحسین طاهری صفحه 131
    کلیسای کاتولیک که امروزه خود را آیینه تمام نمای مذهب کاتولیک رومی و حتی مسیحیت راستین می داند، با تاسیس نهاد کلیسا، همه امور مربوط به فرقه کاتولیک را برعهده دارد. پاپ، که در راس تشکیلات کلیسایی قرار دارد و خود را وارث سلسله مراتب روحانی مسیحی می داند، به پطرس وصی عیسی و از طریق او به مسیح که خداست، می رسد. این نوشتار با رویکرد تحلیلی و توصیفی تلاش می کند تا معنا و ماهیت کلیسای کاتولیک را بیان کند و در میان معانی متعدد، معنای مورد اعتماد کاتولیک ها را تبیین نماید. ابتدا به معنا و ماهیت کلیسا و سپس، به معنا و ماهیت کاتولیک اشاره می شود. بدیهی است با درک درست از ماهیت کلیسای کاتولیک، می توان به مطالعه پیرامون آن پرداخت و در تحقیقات علمی و بررسی های تطبیقی داوری درست ارائه داد.
    کلیدواژگان: مسیحیت، ماهیت، کلیسا، کاتولیک، مسیح، پطرس، پاپ
  • عباس رسول زاده صفحه 153
    نام «سلیمان» در قرآن و کتاب مقدس آمده است. قرآن حضرت سلیمان را از بندگان صالح وانبیای مرسل خوانده که به او علم و حکمت داده شده است. واژه حکمت بیست بار در قرآن به کار رفته و بر لقمان، داوود، تعلیم پیامبر و قرآن اطلاق شده است. قرآن، پشتوانه حکومت سلیمان را «دانایی» و آن را زیربنای تحول و دگرگونی در جامعه انسانی می شمارد و از قدرت فوق العاده حضرت سلیمان سخن می گوید، نه از وسعت کشورش که همه دنیا را گرفته بود.
    اما بنی اسرائیل سلیمان را از پادشاهان خود می داند. دولت و حکمت سلیمان، سرآمد پادشاهانی بود که در اورشلیم سلطنت می کردند. قسمت هایی از عهد عتیق همچون کتاب امثال سلیمان، جامعه، حکمت سلیمان و غزل غزل های سلیمان به سلیمان منسوب است.
    کلیدواژگان: قرآن مجید، کتاب مقدس، سلیمان، حکمت و اسرائیلیات
  • صفحه 177
|
  • Ali Asadi Page 5
    On God''s command and under Musa''s guidance، Israelites left Egypt and camped under near the borders of the Promised Land (Jerusalem). Knowing the strength of inhabitants in Jerusalem، they violated God''s command to enter this land and fight with its settlers. As a punishment for this disobedience، God deprived them of entering into their most favored and desired land for forty years، during which Israelites، in failed attempts to enter the Jerusalem، wandered in the surrounding deserts (the Oasis of Et – Tih) and involved in fights with tribes and settlers neighboring with Palestine. They witnessed many events during this period. The present paper investigates the commentators'' different viewpoints on the way in which Divine Sanction materialized، and then analyzes its cause، and finally discusses the events occurred in the Valley of Et – Tih، with the emphasis on the common features of the story of the Old Testament، the story of the Glorious Quran، and commentators'' views and opinions.
  • Amir Khawas Page 21
    Throughout the history, scholars have always paid especial attention to the general domain of the studies of religions. There have been and continues to be debates and researches on different issues of this domain, some of which are as follows: The cultural, historical, and political contexts for the formation of religions and what course of development they have had; the study of the personality and characteristics of the founder/s of religions; the geographical scope of religions; the beliefs, practices, rituals, and mores which have been formed and continues to be formed in the realm of religions; the role of religions in the formation of civilizations, etc. One of the important issues in this domain is the study of the important and influential figures and their works and thoughts, especially those thoughts which have been formed under the influence of scholars of other religions. The present paper tries to briefly investigate Musa b. Maymoon's scientific life and present his most important religious views, using an analyticaltheoretical approach. Although he had written many books and studies on various disciplines, this paper discusses his religious thoughts and investigates them briefly. One of the research findings is that he was under the influenced by some Muslim scholars, as far as his religious thoughts are concerned. Of course, there have been some researches on this issue which calls for further investigations.
  • Sayyed Akbar Husseini Ghaleh Bahman Page 43
    The present paper investigates briefly the influence of Muslim scholars on Thomas Aquinas regarding one of his most basic viewpoints، that is، the arguments he offered to prove the existence of God، and shows that he owes to Muslim philosophers in this regard. First، Aquinas believes that it is essential to prove the existence of God through arguments. Second، he proposes Five ways to Prove the Existence of God، four of which have been proposed by earlier philosophers.. He has used the philosophers'' attempts in this regard in at least four arguments. His fifth argument is not so strong to rely on too.
  • Hussein Naghawi Page 73
    The present paper seeks to describe a general picture of Jew's life in Muslim territories. Living Among Muslims Jews have always lived in peace, and have flourished in different domains. No doubt, Muslims and Jews have influenced each other. In order to describe the Jew's life and Muslim's influence on them, four periods – The Holy Prophet's period, the 'Abbasid period, the Ottomans period, and contemporary Islamic Iran period – have been taken into consideration and Jew's general status can be investigated in these periods. Surprisingly, contrary to the interaction between Jews and Christians, the general trend for interaction between Muslims and Jews has been always positive, so that the Jews themselves have acknowledged and emphasized on such an interaction. Finally, the Jew's life in Christian countries is briefly discussed to allow the readers to make a crude comparison between the Muslims and Christian's conduct with Jews and thereby recognize the Muslim's proper conduct with Jews which has its roots in rich Islamic culture.
  • Susan Al-E- Rasool, Fatemeh Shirzad Rad Jalali Page 107
    The orthodox beliefs، which God the Almighty has demanded of us and has considered them as the conditions to achieve the ideal and human happiness، include all beliefs and moralities which are discussed in the intellectual system of Islam. These beliefs، which are nothing but the good word of monotheism، acting، and insisting upon it، form the basic foundation of the world''s monotheistic religions and schools and are included in them in varying degree. Promotion of such a belief، knowledge، and thought is made possible through its application. Hence، the Holy Quran not only emphasizes the interrelation of faith and deeds by mentioning them close together but also believes that man''s deeds are the manifestation of his beliefs and thoughts. Zoroastrianism، as one of the world''s monotheistic religions، has many features in common with other monotheistic religions، especially with Islam. Therefore، monotheism is regarded as its whole rightfulness. The ancient Persian prophet، Zoroaster or Zarathustra، as it is used in Avesta، believes that the origin، the basis، and the foundation of all good and desirable words and deeds or bad and undesirable words and deeds are man''s good thought. The role and position of good thought which is mentioned repeatedly throughout the Avesta is similar to those of true beliefs in Islam. As Zoroaster believes that good words and deed are based on good thought so Islam believes that good words and deeds are based on faith and belief.
  • Mohammad Hussein Taheri Page 131
    The Catholic Church, which nowadays considers itself as the full-length mirror (complete manifestation) of Catholicism and even the orthodox Christianity, takes the responsibility of all affairs related to the Catholic Church. The Pope who is at the top of church organization and considers himself as the inheritor of Christian spiritual (theologian) hierarchy, (order) traces back to Saint Peter, the legatee of Jesus, and through him to the Jesus Christ who is the Lord. Using an analytical-descriptive approach, thepresent paper tries to explain the meaning and nature of Catholic Church and to expound the only meaning among several meanings on which the Catholics rely. First, the meaning and nature of the Church and then the meaning and nature of Catholicism are discussed. It is evident that one can study the Catholic Church and make accurate judgments on it in scientific researches and comparative analyses by having a true understanding of it.
  • Abbas Rasoulzadeh Page 153
    The name of «Solomon» has been mentioned in the Quran and the Bible. The Holy Quran calls the Prophet Solomon as a righteous servant and a prophetic messenger who has been bestowed with knowledge and wisdom. The word «wisdom» is repeated in the Qur''an twenty times and refers to Luqman، David، the prophets'' teachings، and the Qur''an. The holy Qur''an believes that the Solomon''s government was based on «wisdom» and that this wisdom was the source of development and transformation in the human society. It speaks of Solomon''s extraordinary power not of the size of his country and government which extended to the whole world. However، the Israelites believe that Solomon was one of their kings. Solomon was the king of kings and his wisdom and government was the superior wisdoms and governments of the kings who ruled in Jerusalem. Parts of the Old Testament such as the song of songs Ecclesiasters، the Proverbs are attributed to him.